Franța vrea ca firmele să producă electrocasnice cu durată de viață mai mare

Franța îi va obliga pe producătorii de electronice și electrocasnice să afișeze pe ambalaj durata de viață pentru bunurile respective, indiferent dacă este vorba de un televizor, un telefon mobil sau un aspirator. Această măsură este menită să combată așa-numita ”uzură planificată”.

Uzura planificată referă la strategiile prin care companiile producătoare limitează, prin anumite caracteristici ale produsului, durata de viaţă a acestora, astfel încât consumatorii să fie nevoiţi să le înlocuiască la intervale mai scurte.

Potrivit noii hotărâri adoptate în Franţa, producătorii sunt obligaţi să ofere vânzătorilor informaţii despre cât timp se vor mai produce părţile componente folosite pentru electronicele şi electrocasnicele din circuitul comercial. Totodată, vânzătorul va avea obligaţia de a informa în scris cumpărătorul în legătură cu durata de viaţă a produselor şi cu cea a părţilor componente. Cei care nu vor respecta aceste reguli vor primi amenzi începând cu 15.000 de euro.

Începând cu anul viitor, Franţa intenţionează să solicite firmelor producătoare să înlocuiască sau să repare gratuit electronicele şi electrocasnicele defecte, în primii doi ani de la cumpărare.

Aşa-numita uzură planificată este o strategie prin care companiile limitează artificial durata de viaţă a produselor, astfel încât acestea să devină nefuncţionale sau demodate după un anumit interval. Această politică este folosită pentru a asigura “scurtarea ciclului de înlocuire”; cu alte cuvinte, pentru a determina cumpărătorii să cumpere alte modele ale aceluiaşi produs sau produse noi din aceeaşi gamă, pentru a le înlocui pe cele vechi.